Ananasowe łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ANANASA MYJEMY I OSUSZAMY. KROIMY WZDŁUŻ NA ĆWIARTKI,NIE USUWAMY LIŚCI.
2.ZACZYNAJĄC OD LIŚCI, ODKRAJAMY CIENKO ŁODYGĘ OD RESZTY OWOCU, ALE NIE PRZECINAMY DO KOŃCA.
3.ODCIĘTĄ ŁODYGĘ ZAWIJAMY I PRZYPINAMY WYKAŁACZKĄ TAK, ABY PRZYPOMINAŁA GŁOWĘ ŁABĘDZIA. NASTĘPNIE, ZACZYNAJĄC OD STRONY LIŚCIASTEJ OWOCU, ODKRAWAMY MIĄŻSZ OD SKÓRKI.
4.MIĄŻSZ KROIMY NA PLASTRY O GRUBOŚCI OKOŁO 0,5 CM I NAPRZEMIENNIE ROZSUWAMY NA BOKI. ŁABĘDŹ GOTOWY.
5.UKŁADAMY NA PÓŁMISKU NASZE ŁABĘDZIE, DEKORUJEMY OWOCAMI SEZONOWYMI I LISTKAMI MIĘTY.
Komentarze