Ananasowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Połowę wylewamy na blachę, do drugiej połowy dodajemy kakao, wylewamy na jasne ciasto, delikatnie mieszamy łyżką tworząc marmurek. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 placki.
2.BEZA: Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier,proszek i na końcu kokos, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.
3.KREM I:
Odsączamy ananasy z soku . Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę + cukier) gotujemy budyń. Ucieramy margarynę,dodajemy ostudzony budyń.
4.KREM II:
Czekoladę roztapiamy na parze. Studzimy. Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę.
5.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzącej wody.
6.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt- krem I - beza kokosowa - krem II - biszkopt - krem I - ananas w plastrach - galaretka
Komentarze