ANANASOWA POKUSA

0 (0 ocen)

doskonały deser dla ukochanej osoby, nie tylko na walentynki

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    1 szkl. mąki (czubata)
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    BEZA KOKOSOWA:
    4 białka
    3/4 szkl. cukru
    150 g wiórków kokosowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM I:
    1 puszka ananasa w kawałkach
    1 budyń waniliowy
    0,5 szkl. cukru
    250 g margaryny

    KREM II:
    1 Śnieżka w proszku
    3/4 szkl. mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    DODATKOWO:
    galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Beza

Ananasowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Połowę wylewamy na blachę, do drugiej połowy dodajemy kakao, wylewamy na jasne ciasto, delikatnie mieszamy łyżką tworząc marmurek. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 placki.
  • 2. BEZA: Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier,proszek i na końcu kokos, pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.
  • 3. KREM I:
    Odsączamy ananasy z soku . Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę + cukier) gotujemy budyń. Ucieramy margarynę,dodajemy ostudzony budyń.
  • 4. KREM II:
    Czekoladę roztapiamy na parze. Studzimy. Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy roztopioną czekoladę.
  • 5. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzącej wody.
  • ananasowa pokusa 6. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Biszkopt- krem I - beza kokosowa - krem II - biszkopt - krem I - ananas w plastrach - galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować