Ananasek

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszny efekt moich kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 białek
    20 dag cukru pudru
    20 dag sparzonego i zmielonego maku
    20 dag wiórków kokosowych
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 litra mleka
    op. budyniu śmietankowego
    kostka masła
    5 żółtek
    2 cytrynowe galaretki
    Oraz:
    puszka ananasa
    2 op. wiśniowych delicji
    2 czerwone galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, mak i proszek.
    Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wyłożonej pergaminem formy (25x40 cm). Pieczemy 15 minut w 180 °C.
  • 2. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, a cytrynowe w szklance. Odstawiamy. Budyń mieszamy z 1/3 szklanki mleka i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń. Chwilę gotujemy, mieszając. Studzimy. Masło ucieramy, dodając porcjami budyń i tężejącą
    galaretkę cytrynową.
  • 3. Ananasa osączamy, kroimy w małą kostkę. Na ciasto wykładamy połowę masy budyniowej, ananasy, przykrywamy resztą masy. Wykładamy delicje. Zalewamy tężejącymi czerwonymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować