Ananasek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto z ananasowym kremem , delicjami i galaretką

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - białko - 8 szt
    - cukier - 200 g
    - kokos - 200 g
    - mak - 200 g
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka


    Masa:

    - ananasy - 1 puszka
    - galaretka pomarańczowa - 3 op
    - mleko - 400 ml
    - budyń śmietankowy bez cukru - 1 szt
    - żółtko - 5 szt
    - masło - 200 g
    - cukier - 3 łyżki




    Dodatkowo :

    - delicje pomarańczowe - ok. 300 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:


    Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.


    Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.


    Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.

    Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.



    Masa:

    Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.

    Dodajemy budyń i cukier.

    Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.

    Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.

    1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.

    Studzimy.

    Masło miksujemy na puszystą masę.

    Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.

    Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.

    Dodajemy do przygotowanej masy.



    Galaretka:

    Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.

    Studzimy.

    Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.

    Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

    Wstawiamy do lodówki.


    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Delicje Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować