amerykańskie bułeczki

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, lekko słodkie bułeczki do odrywania. Źródło: Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe48122.html

  • 2 godz.

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suchych,
    szklanka ciepłej wody,
    1/4 szklanki cukru,
    2 łyżki masła (miękkiego),
    jajko w temperaturze pokojowej
    3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Amerykańskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn z drożdży: w misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objetości (okolo 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, cukier, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 15 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach okolo 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować