Amerykański murzynek czyli brownie

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Polski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało - z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia.

  • 60 min

Składniki:

  • • 250 g masła orzechowego
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka wody
    • 4 łyżki kakao
    • 1 cukier waniliowy
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 gorzkiej czekolady
    Polewa
    • 1/2 gorzkiej czekolady
    • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
    • płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Brownie Desery

Amerykański murzynek czyli brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Masło orzechowe, cukry, wodę i kakao zagotować i wystudzić.
    • Ubić pianę z białek.
    • Do wystudzonej masy wrzucać żółtka i ubijać, dodać mąkę i proszek.
    • Połączyć z ubitą pianą i pokrojonymi na drobne kawałki czekoladami - każdą kostkę na 6 części.
  • 2. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
    • Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
    • Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Murzynka można tylko posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować