Amerykański klasyk: macaroni & cheese.

4.5 (153 ocen)

  • 15 min

Makaron z serem "made in USA" to mocno serowa, pyszna i nieprzyzwoicie kaloryczna zapiekanka makaronowa, którą zna na pewno każdy fan serialu "Przyjaciele".

  • 15 min

Składniki:

  • - 500 g makaronu (najlepsze będą rurki)
    - 70 g masła
    - 50 g mąki pszennej
    - 500 ml mleka
    - 170 g kwaśniej śmietany
    - 2 duże ząbki czosnku
    - pieprz, sól, papryka
    - 300 g startego sera
    - opcjonalnie: kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Amerykański klasyk: macaroni & cheese. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować, odejmując od czasu gotowania podanego na opakowaniu 2 minuty.
  • 2. Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wymieszać ze śmietaną, wlać do zasmażki i mieszać, żeby nie powstały grudki. Gotować około 10 minut, dodać czosnek i przyprawy, a następnie 200g startego sera i mieszać, aż się rozpuści i utworzy kremowy sos.
  • 3. Sos połączyć z odcedzonym makaronem, wyłożyć do wysmarowanego margaryną naczynia do zapiekania. Posypać resztą startego sera, można także obłożyć plastrami mozzarelli. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Porady

Zapiekankę można dowolnie modyfikować, dodając do niej np. kawałki kurczaka, oliwki, paprykę czy suszone pomidory. Wszystko zależy od Waszego gustu!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować