Ciasto Ambasador z mascarpone

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Na słodko, ciasto Ambasador w mojej wersji bez kremu budyniowego lecz z serkiem mascarpone. Na blogach kulinarnych znalazłam wiele przepisów Ambasadora, jak również w swoich notatkach. Postanowiłam nieco go zmodernizować i zrobić jak zwykle po swojemu. Ciasto wyszło pyszne, polecam w wersji tortowej

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt piekłam w blaszce: 33 x 24

    Składniki na biszkopt:
    - 5 jaja
    - 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
    - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl. cukru
    - 2 pełne łyżki kakao


    Składniki na krem mascarpone:

    - 2 serki mascarpone po 250 g
    - 500 ml śmietany kremówki (36%)
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Dodatkowo:

    - galaretka wiśniowa duża
    - 12 kostek gorzkiej czekolady
    - puszka ananasów
    - spirytus lub wódka do nasączenia biszkoptu
    - 18 szt. herbatników zwykłych

    Polewa:

    Polewa:
    - 100 g margaryny
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto ambasador z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.
    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, ubijać na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao dodawać ręczni i delikatnie mieszać. Biszkopt piec w temp 150 st. C ok. 30 min. Wystudzić. Przekroić na pół. Jedną połówkę nasączyć spirytusem rozmieszanym z wodą, a drugą sokiem z ananasa. Ananasy z puszki pokroić w drobną kostkę ułożyć na blacie nasączonym alkoholem.
    Krem: Śmietanę ubić z pudrem, dodawać stopniowo mascarpone ubijając na średnich obrotach. Wstawić na 15 min do lodówki. Pamiętaj by śmietana i serki miały jednakową temp. (mocno schłodzone) wtedy krem się nie zetnie!
    Połowę kremu wyłożyć na blat z ananasem, posypać posiekaną czekoladą i przykryć blatem nasączonym sokiem ananasowym.
    Do pozostałej części kremu dodać kawę i delikatnie wymieszać za pomocą miksera. Wstawić do lodówki.
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku, odstawić w chłodne miejsce. Gdy będzie mocno tężeć wylać ją na blat ananasowy, wstawić na chwilę do lodówki, następnie wyłożyć na nią krem kawowy, poukładać herbatniki i całość polać polewą. Schłodzić przez noc :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować