Ciasto ambasador pod gwiazdami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa:Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.
Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Biszkopt: Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt. W zimnym cieście za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wyciąć dziurki, w równych rzędach.
3.Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozrobić w nim mąkę , pozostałe zagotować z cukrami. Roztwór wlać na gotujące sie mleko i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
4.Mus owocowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Do gorącej wsypać zamrożone truskawki (jeśli są świeże poczekać aż galaretka wystygnie). Gdy zamrożone truskawki lekko zmiękną zblendować lub utrzeć mikserem na mus. Można je również zgnieść tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
5.Przełożenie:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, wyłożyć biszkopt z dziurami. Do dziurek delikatnie włożyć mus truskawkowy – musi lekko tężeć. Wstawić do lodówki aby całkiem stężał. Następnie rozprowadzić 1/3kremu, ułożyć wycięte gwiazdki. Wolne miejsca zalać żółtą galaretką. Udekorować kokosem.
Komentarze