Ciasto Ambasador pod gwiazdami

4.5 (190 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne w smaku ciasto, z niespodzianką w środku, którego uwieńczeniem są gwiazdki oblane galaretką:)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    Masa kakaowa:
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    150g margaryny

    Dodatkowo do ciasta kakaowego:
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    0,5 łyżeczki proszku

    Krem budyniowy:
    500ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    32g cukru waniliowego
    250g masła

    Mus owocowy:
    1 galaretka truskawkowa
    100g truskawek – mogą być mrożone

    Dodatkowo:
    1galaretka żółta rozpuszczona w 400ml wrzątku
    Kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Ciasto ambasador pod gwiazdami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kakaowa:Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zagotować. Wystudzić.

    Żółtka, mąkę, proszek i sodę utrzeć krótko z zimną masą kakaową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut 180 stopniach, patyczek po wbiciu w ciasto ma pozostać suchy. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Biszkopt: Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt. W zimnym cieście za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wyciąć dziurki, w równych rzędach.
  • 3. Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozrobić w nim mąkę , pozostałe zagotować z cukrami. Roztwór wlać na gotujące sie mleko i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Mus owocowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Do gorącej wsypać zamrożone truskawki (jeśli są świeże poczekać aż galaretka wystygnie). Gdy zamrożone truskawki lekko zmiękną zblendować lub utrzeć mikserem na mus. Można je również zgnieść tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
  • biszkopt z musem 5. Przełożenie:
    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, wyłożyć biszkopt z dziurami. Do dziurek delikatnie włożyć mus truskawkowy – musi lekko tężeć. Wstawić do lodówki aby całkiem stężał. Następnie rozprowadzić 1/3kremu, ułożyć wycięte gwiazdki. Wolne miejsca zalać żółtą galaretką. Udekorować kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować