1.Masło z cukrem rozpuścić i zagotować w rondelku. Dodać 5 łyżek kakao i szklankę mleka - chwilę mieszać, aby masa lekko zgęstniała.Zdjąć z ognia i dodać cukier waniliowy.
Odlać pół szklanki masy, do reszty dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Ubić żółtka aby zbielały i zwiększyły swoją objętość. Dodać do masy i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać łyżką z masą.
Dodać bakalie.
Ciasto wylać na natłuszczoną blachę. Piec ok 1 godz. w temp. 180st lub do suchego patyczka.
Do odlanej wcześniej pół szklanki masy kakaowej wlać kieliszek rumu. Ciasto jeszcze gorące gęsto nakłuć patyczkiem i wylać polewę.
Odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
Porady
Zamiast rumu często daję likier kokosowy lub jajeczny.
Komentarze