Amoniaczki z orzechową masą

0 (0 ocen)

Przepis na te pyszne ciasteczka mam od dawna. Często goszczą na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Są ulubionym smakołykiem moich wnucząt.

Składniki:

  • Ciastka
    1/2 kg mąki pszennej
    3 żółtka
    2 łyżeczki amoniaku
    1 kostka margaryny Kasi
    20 dag mąki ziemniaczanej
    25 dag cukru
    cukier wanilinowy
    1/8 l. kwaśnej śmietany
    Masa orzechowa
    1,5 szkl mielonych orzechów włoskich
    1 jajko
    3/4 kostki margaryny Kasi
    ok. 1/3 małej słodkiej śmietany
    cukier wanilinowy
    cukier do smaku

Amoniaczki z orzechową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Amoniaczki  z orzechową masą 1. Ciasto
    -margarynę posiekać z mąkami i cukrami
    -amoniak zalać 3-4 łyżkami ciepłego mleka(rośnie !)
    -dodać do mąki z margaryną resztę składników i amoniak
    -wyrobić szybko gładkie ciasto, rozwałkowywać po kawałku i wykrawać np.szklanką ciasteczka
    -piec do lekkiego zrumienienia
    Masa orzechowa
    -do garnka włożyć margarynę,orzechy, śmietanę i cukier
    -mieszać ,niech wszystko się rozpuści i połączy
    -na chwilę odstawić z pieca i wbić całe jajko-szybko wymieszać jeszcze chwilę podgrzewając( podczas mieszania tylko)
    -masę przestudzić i przekładać ciasteczka
    -można wcześniej lekko nasączyć ciastka np. kawą z alkoholem
    -polać polewą czekoladową

Porady

Ja robię tak ,że ciastka piekę sobie nawet dwa dni wcześniej - świetnie się przechowują. Wieczorem przed np. uroczystością robię masę i przekładam ciastka. Należy je jeszcze polać jakąś swoją ulubioną polewą . Często roztapiam tylko czekoladę gorzką i robię na nich esy -floresy ,posypując mielonymi orzechami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy