Alzackie podpłomyki

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Przepis znaleziony w książce Basi Ritz

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 125 ml wody (ja użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie)
    - 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    - 200 g creme fraiche ( ja użyłam mniej kalorycznej kwaśnej 18% śmietany)
    - 150 g cienko pokrojonego bekonu
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Podpłomyki Dania główne

Alzackie podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę i oliwę. Miksować aż ciasto przestanie się kruszyć. Wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w cienkie piórka' a śmietanę doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto położyć na wysypanej mąką stolnicy i przekroić na pół. Jedną połowę ciasta bardzo cienko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować 3 łyżkami śmietany i na wierzchu równomiernie rozłożyć bekon i cebulę. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Analogicznie postąpić z drugą partią ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować