Alpejska szarlotka z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier, żółtka, masło. Wyrabiamy ciast. dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Tą drugą chowamy do lodówki. Większą wylepiamy tortownicę.
2.Jabłka obieramy, trzemy na tartce, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy aż puszczą sok, który odciskamy. Jabłka układamy na cieście. Na to trzemy na tartce schłodzone ciasto, tak aby powstała kruszonka.
3.Pieczemy ok 35 minut (aż wierzch się zarumieni) w 180 stopniach C. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4.Śmietanę z cukrem ubijamy na puch. Galaretkę roztapiamy w 3/4 szklanki gorącej wody, powoli wlewamy po łyżeczce, mieszamy. Wylewamy na ciasto. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie dekorujemy frużeliną.
Komentarze