Alpejska szarlotka z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

Moja wersja szarlotki pieczonej z dodatkiem zimnej pianki. Często piekę w sezonie szarlotki, ponieważ mam sad ze smacznymi jabłkami.

Składniki:

  • forma śr 24 cm
    kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    120 g masła roztopionego
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    5 dużych jabłek
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru
    330 ml śmietany 30 %
    czubata łyżka cukru pudru
    galaretka wiśniowa lub truskawkowa
    mały słoiczek frużeliny wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Alpejska szarlotka z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier, żółtka, masło. Wyrabiamy ciast. dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Tą drugą chowamy do lodówki. Większą wylepiamy tortownicę.
  • 2. Jabłka obieramy, trzemy na tartce, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy aż puszczą sok, który odciskamy. Jabłka układamy na cieście. Na to trzemy na tartce schłodzone ciasto, tak aby powstała kruszonka.
  • 3. Pieczemy ok 35 minut (aż wierzch się zarumieni) w 180 stopniach C. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Śmietanę z cukrem ubijamy na puch. Galaretkę roztapiamy w 3/4 szklanki gorącej wody, powoli wlewamy po łyżeczce, mieszamy. Wylewamy na ciasto. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie dekorujemy frużeliną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować