alecha - etiopski gulasz...

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii.

Składniki:

  • 2 marchwie
    6-7 ziemniaków
    1 zielona papryka
    1 papryczka chili
    2-3 cm kawałek imbiru
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 czerwona cebula
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    2 łyżeczki pasty pomidorowej
    sól
    1 łyżeczka kuminu
    olej

Alecha - etiopski gulasz... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie tak około 15-20 minut . Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Gotujemy około Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
  • 3. Ja zazwyczaj jem z chlebkiem Himbasha na ktory podawałam już przepis

Porady

można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy