Ala placek po wegiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz cebula. Rozgrzać patelnię z olejem. smażyć placki (wielkosci ok20cm srednicy)z obu stron na zloty kolor.
2.zeberka umyc i osuszyc nastepnie posypac sola pieprzem oraz papryka obtoczyc w mące i smazyc na rozgrzanej patelni do zrumienienia pod koniec dodac cebule pokrojona w piorka . zeberka przelozyc do szybkowara i zalac bulionem .na pozostalym tluszczu na patelni poddusic pieczarki podlewajac je odrobina bulionu .gotowe przelac do szybkowara dodac lisc laurowy i ziele angielskie dusic do czasu az zeberka zmiekna ok godziny. na masle usmazyc mąkę i dodac do zeberek tak by powstal gesty sosik.
3.Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. przelozyc do garnka z nieduza ilościa wody, żeby warzywa były przykryte nieduza iloscia wody. Do wody dodać kostkę rosołową i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą ,pieprzem sokiem z cytryny i cukrem. Marchewkę ugotować , az część wody wyparuje. Następnie dodać podsmazona na masle mąkę wymieszac.
Komentarze