Ciasto jest zdecydowanie dla "opornych w kuchni" łatwe, szybkie i smaczne.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
1 puszka ananasów z sokiem (ja użyłam w kawałkach więc nie musiałam kroić, krążki należy pokroić na mniejsze kawałki)
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 kostki margaryny
1 pudełko serka Almette śmietankowego (ja tym razem użyłam innej firmy nie typowe Almette i też wyszła super)
1.Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubijać do puki się nie rozpuści. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać.
Teraz dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem, ananasy z sokiem i orzechy i wszystko ucieramy kulką.
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułka tartą.
Pieczemy 40 min w 180 stopni.
Margarynę, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy kulką. Dodajemy po trochu serek i dalej ucieramy i całkowitego połączenia. Uzyskaną masą smarujemy gorący placek po wyciągnięciu z piekarnika.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze