Ajran - jogurtowy napój orzeźwiający

4.48 (157 ocen)

Jest to tradycyjny napój turecki. Podaje się go na zimno. Długowieczność, smukła sylwetka, piękna cera, niepowtarzalny smak - to podobno zyski z picia ajranu. Warto spróbować :)

Składniki:

  • 50 dag maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    szczypta soli
    melisa, mięta do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Ajran - jogurtowy napój orzeźwiający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania napoju użyłam jogurtu.
    Mocno schłodzony jogurt dokładnie roztrzepać trzepaczkę. Dodać szczyptę soli do smaku. Napój rozlać do małych szklanek, a następnie dopełnić gazowaną wodą mineralną. Udekorować melisą.

Porady

"Kwaśny napój mleczny wytwarzany już w dawnych czasach przez mieszkańców wiosek w górach Kaukazu. Legenda głosi, że Ayran to tajemnica długowieczności na Kaukazie. Piękności z Kaukazu wiedziały, że aby mieć smukłą sylwetkę i piękną cerę, należy pić Ayran"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować