Doskonale smakuje jako danie obiadowe zarówno z chlebem, jak i ziemniakami czy makaronem.
Składniki:
700g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki masła
300ml śmietany Łaciata 18% do zup i sosów
3 łyżki mąki
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
szczypiorek do posypania sosu
Aksamitny sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy się zeszkli, wrzucamy pieczarki, mieszamy aż odparuje płyn. Dolewamy tyle wrzącej wody, by całkowicie przykryła pieczarki. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Po upływie tego czasu przyprawiamy grzyby do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
2.Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do pieczarek. Całość gotujemy około 5 minut, często mieszając. Jeśli trzeba, dodajemy jeszcze przypraw. Sos podajemy posypany szczypiorkiem, z ulubionym dodatkiem: makaronem, ziemniakami lub pieczywem.
Porady
Jeśli sos po zabieleniu okaże się za gęsty, dolewamy jeszcze samej śmietany do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Komentarze