AKSAMITNY SOS PIECZARKOWY

4.5 (169 ocen)

  • 25 min

Delikatny, śmietankowy smak sosu. Doskonały do placków ziemniaczanych,mięs i ryb.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    50dag. pieczarek
    śmietana 12%
    1 czubata łyżka mąki
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    liść laurowy, 4 ziarenka angielskiego ziela
    sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka
    zielona pietruszka (kilka gałązek)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Aksamitny sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aksamitny sos pieczarkowy 1. Pieczarki obrać (najlepiej usunąć skórkę z kapeluszy) i umyć.
    Pokroić w plasterki (większe pieczarki przekroić na połówki i dopiero
    wtedy pokroić). Włożyć do rondelka razem z pokrojoną w kosteczkę
    cebulą. Dodać czosnek, liść laurowy i angielskie ziele. Nalać zimnej
    wody, posolić. Gotować aż pieczarki zaczną mięknąć, a woda
    częściowo się wygotuje. Mąkę rozmieszać w kubeczku z odrobiną zimnej
    wody, dolać śmietanę i razem wymieszać. Całość wlać do pieczarek,
    dodać masło, wrzucić przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Gotować
    przez chwilę od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować