Aksamitne ciasto na pierogi

4.89 (174 ocen)

  • 15 min

Bardzo plastyczne, smaczne ciasto na pierogi do wszystkich rodzajów farszu, na słodko i pikantnie.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej, typ 500
    1 żółtko
    2- 3 łyżki masła
    3/4 szklanki letniej wody
    sól
Wystaw ocenę:

4.89 (174 ocen)

Aksamitne ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę. Robimy dołek.
    Dodajemy masło (nie stopione), powoli wlewamy letnią wodę, stopniowo. Lekko zarabiamy, wbijamy żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być plastyczne, nie powinno przyklejać się do rąk.
    Formujemy w kulkę, aby dłużej było elastyczne. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto na pierogi dzielimy na połowę. Rozwałkowujemy na placek, niezbyt cienki. Wycinamy przy pomocy obręczy lub szklanki- koła.
  • ulepione pierogi 2. Na każdy krążek nakładamy dowolny farsz. Zlepiamy dokładnie brzegi.
    Ozdabiamy widelcem lub falbanką z ciasta.
  • pierogi z farszem z białego sera na ostro 3. Gotujemy pierogi porcjami, w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżki oleju, ok. 10 min., na małym ogniu.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Polewany stopioną słoninką lub masłem.
    Smacznego:)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do ciasta dodajemy samo żółtko. Moja Mama dodaje całe jajko i też jest smaczne. Ciasto jest plastyczne. Nie wysycha szybko. Lepienie z tego ciasta, to prosty sposób, nawet dla dziecka miła zabawa w kuchni. Pierogi z tego ciasta- można zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Półprodukty Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować