Afrykanka

4.5 (184 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne czarno białe ciasto na bazie budyniu i kaszy manny.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    2/3 szklanku cukru
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    MASA BUDYNIOWA:

    budyń waniliowy
    250ml mleka

    MASZA Z KASZĄ:

    500 ml mleka
    6 łyżek kaszy manny
    łyżka cukru

    ORAZ:

    puszka brzoskwiń LUB 2 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Afrykanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka jaj ubić na wysokich obrotach na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i dodać pozostałe składniki. Przełożyć do blachy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 2 placki.
  • 2. MASA BUDYNIOWA: budyń ugotować z 250 ml mleka. Ostudzić.
  • 3. MASA Z KASZĄ: kaszę ugotować na mleku do zgęstnienia, ostudzić (ona po ostudzeniu jest gęstsza, więc nie przerażać się że wyszła za rzadka).
  • 4. Na 1 placek wyłożyć masę z kaszą manną, przykryć to drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wierzch udekorować kawałkami brzoskwiń lub plastrami banana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Brzoskwinie Budyń Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować