Afrykańczyk z wiśniami

5 (155 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Lekki biszkopt, delikatny krem, wyraziste wiśnie - oto zalety tego ciasta.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masy:
    2 galaretki cytrynowe
    2 opakowania serka Bieluch czystego
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 litra śmietany 30%
    fix do śmietany
    Ponadto:
    mały słoik drylowanych wiśni
    wiśniowa galaretka
    Polewa:
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Afrykańczyk z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa:
    Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wodą - gotować, aż pojawią się bąbelki - zdjąć z ognia i polać ciasto
  • 2. Biszkopt:
    ubić białka jaj na sztywno z odrobiną soli, dodać po trochę cukru i ubijać nadal. Dodać po jednym żółtku. Sypkie produkty delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec biszkopt w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na dwie części.
  • 3. Masa 1:
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody. Ostudzić i pozostawić do lekkiego skrzepnięcia. 2 opakowania Bielucha zmiksować z cukrem pudrem i połową przygotowanej galretki.
    Masa 2:
    Pół litra śmietany zmiksować z fixem i drugą połową galaretki cytrynowej.

    Lekko mieszając połączyć obie masy ze sobą.
  • 4. Rozpuścić galaretkę wiśniową pozostawić do wystygnięcia.
  • 5. Ułożenie placka:
    biszkopt - 1/2 masy - wiśnie - galaretka wiśniowa - 1/2 masy - polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować