Afrykańczyk z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa:
Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wodą - gotować, aż pojawią się bąbelki - zdjąć z ognia i polać ciasto
2.Biszkopt:
ubić białka jaj na sztywno z odrobiną soli, dodać po trochę cukru i ubijać nadal. Dodać po jednym żółtku. Sypkie produkty delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Upiec biszkopt w 180 stopniach przez około 30 minut. Po wystygnięciu przekroić na dwie części.
3.Masa 1:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody. Ostudzić i pozostawić do lekkiego skrzepnięcia. 2 opakowania Bielucha zmiksować z cukrem pudrem i połową przygotowanej galretki.
Masa 2:
Pół litra śmietany zmiksować z fixem i drugą połową galaretki cytrynowej.
Lekko mieszając połączyć obie masy ze sobą.
4.Rozpuścić galaretkę wiśniową pozostawić do wystygnięcia.
5.Ułożenie placka:
biszkopt - 1/2 masy - wiśnie - galaretka wiśniowa - 1/2 masy - polewa czekoladowa
Komentarze