Afrykańczyk

4.5 (140 ocen)

Ciasto z książki Siostry Anastazji pt: 100 Nowych Ciast

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    15 dag margaryny
    8 jajek
    20 dag cukru pudru
    30 dag maku
    10 dag płynnego miodu
    1 łyżeczka kakao
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    Placek biały:
    1 szklanka białek - u mnie 7
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki czerwone
    1 łyżka masła
    Krem:
    7 żółtek
    1/2 litra mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 kostki masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Polewa:
    1 kostka masła
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Afrykańczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
    Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet, mieszam i piekę 60 min w temp. 110'C. Wyjmuję i studzę.
    Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczam, dodaję jabłka i duszę przez kilka minut. Wsypuję galaretki i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Gotuję chwilę i odstawiam w chłodne miejsce.
    Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszam razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń.
    Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada
    Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym.
    Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Mak Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować