Ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Schładzamy i pieczemy ok. 20 minut.
2.Cukierki zalewamy wodą i podgrzewamy, aż cukierki się rozpuszczą. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wyłączamy gaz. Do mleka wlewamy budyń z cukrem i syrop z cukierków. Ponownie zagotowujemy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.Studzimy i smarujemy kruchy spód.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wlewamy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i nakładamy na krem
4.Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Chłodzoną dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, smarujemy biszkopt.
5.Jagody przesmażamy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy do jagód i dokładnie mieszamy. Studzimy Gdy zacznie tężeć, rozprowadzamy na warstwę z jogurtem.
6.Dekorujemy polewą z białej czekolady. Smacznego!
Komentarze