Ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

Przepyszne i orzeźwiające ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą na kruchym spodzie. Gorąco polecam!

Składniki:

  • Blaszka 19 x31

    Ciasto kruche:
    20 dag mąki
    0,5 kostki masła
    3 żółtka
    łyżka śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag cukru pudru

    Krem z cukierkami "ice"
    180 g cukierków lodowych "ice"
    1/4 szklanki wody
    opakowanie budyniu śmietankowego
    360 ml mleka
    150 gram masła
    2 łyżki cukru

    Biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:
    400 ml jogurtu greckiego
    niebieska galaretka

    Warstwa z jagodami:
    1 l jagód
    4 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    biała czekolada




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy kruchy spód 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Schładzamy i pieczemy ok. 20 minut.
  • Krem z cukierkami "ice" 2. Cukierki zalewamy wodą i podgrzewamy, aż cukierki się rozpuszczą. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wyłączamy gaz. Do mleka wlewamy budyń z cukrem i syrop z cukierków. Ponownie zagotowujemy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.Studzimy i smarujemy kruchy spód.
  • Pieczemy biszkopt 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wlewamy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i nakładamy na krem
  • Warstwa jogurtowa 4. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Chłodzoną dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, smarujemy biszkopt.
  • Warstwa jagodowa 5. Jagody przesmażamy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy do jagód i dokładnie mieszamy. Studzimy Gdy zacznie tężeć, rozprowadzamy na warstwę z jogurtem.
  • Dekorujemy polewą z białej czekolady 6. Dekorujemy polewą z białej czekolady. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować