A'la "kopiec kreta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilkę. Przesiać mąkę i dodać kakao. Wymieszać drewnianą łyżką nadając ciastu pulchności. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok.25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25-30 min.
Gdy ciasto wystygnie miąższ ciasta wydrążamy, pozostawiając dno i boki w nienaruszonym stanie. Wydrążone ciasto kruszymy, gdyż będzie nam jeszcze potrzebne.
Czekoladę rozpuścić w mleku. Na cieście poukładać banany i polać roztopioną czekoladą. Przestudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ok. 80ml, troszeczkę schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i wyłożyć na banany polane czekoladą tworząc kopiec. Obsypać pokruszonym wydrążonym wcześniej biszkoptem.
Schłodzić.
Porady
Jeśli lubisz bitą śmietanę spokojnie możesz jej użyć więcej.
Komentarze