A'la "Kopiec Kreta"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis inspirowany oryginalnym Kopcem Kreta Dr Oetkera.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    100g czekolady
    4 łyżki mleka

    4 banany

    0,5l śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

A'la "kopiec kreta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilkę. Przesiać mąkę i dodać kakao. Wymieszać drewnianą łyżką nadając ciastu pulchności. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok.25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25-30 min.

    Gdy ciasto wystygnie miąższ ciasta wydrążamy, pozostawiając dno i boki w nienaruszonym stanie. Wydrążone ciasto kruszymy, gdyż będzie nam jeszcze potrzebne.

    Czekoladę rozpuścić w mleku. Na cieście poukładać banany i polać roztopioną czekoladą. Przestudzić.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ok. 80ml, troszeczkę schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę i wyłożyć na banany polane czekoladą tworząc kopiec. Obsypać pokruszonym wydrążonym wcześniej biszkoptem.

    Schłodzić.

Porady

Jeśli lubisz bitą śmietanę spokojnie możesz jej użyć więcej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy