A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartkę opłukałam, obrałam ze skóry (nie jest to konieczne), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam startą włoszczyznę.
2.Miękkie mięso wyjęłam z wywaru.
Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na złoto na łyżeczce masła, dodałam do rondelka.
3.Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka.
4.Na patelni (po pieczarkach) rozgrzałam łyżkę masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut.
5.Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Komentarze