A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami

4.98 (200 ocen)

Smaczna alternatywa dla flaków wołowych, flaczki z drobiowego udka, przyprawione jak tradycyjne flaki po warszawsku :)

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    5 szklanek wody
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    15 dag niedużych pieczarek + łyżeczka sklarowanego masła
    7 dag włoszczyzny startej na tarce z dużymi oczkami – ja dałam mrożoną
    łyżka masła sklarowanego + czubata łyżeczka mąki
    sól
    pieprz
    majeranek suszony
    słodka i ostra papryka w proszku
    suszony imbir
    świeżo otarta gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.98 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do prawie miękkiego mięsa dodałam włoszczyznę 1. Ćwiartkę opłukałam, obrałam ze skóry (nie jest to konieczne), zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziela angielskie, liść laurowy i lekko posoliłam. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodałam startą włoszczyznę.
  • Obsmażone pieczarki dodałam do rondla 2. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru.
    Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na złoto na łyżeczce masła, dodałam do rondelka.
  • Mięso podarłam na paski wzdłuż włókien 3. Mięso porwałam na paski wzdłuż włókien, z powrotem włożyłam do rondelka.
  • Z masła i mąki zrobiłam jasną zasmażkę 4. Na patelni (po pieczarkach) rozgrzałam łyżkę masła, wsypałam mąkę i przesmażyłam ją nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadziłam wywarem i przelałam do rondelka. Pogotowałam razem jeszcze kilka minut.
  • Flaczki doprawiłam do smaku 5. Flaczki doprawiłam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować