Proste ciasteczka bezglutenowe

4.5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka wymyśliłam dla mojego Narzeczonego, który jest na diecie bezglutenowej. Kupne wypieki bezglutenowe nie zawsze są smaczne, więc rozwijam się w tym kierunku. Ciastka bardzo mu smakowały :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka ryżowa: 50 gramów
    - mąka gryczana: 50 gramów
    - mąka kukurydziana: 50 gramów
    - mąka ziemniaczana: 50 gramów
    - mąka sojowa: 20 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - bezglutenowy proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - guma guar: 0.5 łyżeczki
    - masło: 25 gramów
    - mleko: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy

Proste ciasteczka bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałam mąki, sól, gumę guar, proszek i cukier. Następnie dodałam roztrzepane jajko i masło, wyrabiałam dolewając mleka, żeby ciasto nie było zbyt sypkie - może się okazać, że podana porcja mleka to za dużo, zależnie od wielkości jajka. Ciasto nabierałam łyżeczką, formowałam kulki, spłaszczałam je i układałam na wyłożonej papierem blasze. Piekłam przez 12 minut w 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować