ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki:
na ciasto (forma 25*34 cm)
3 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka miodu
180 g roztopionego i wystudzonego masła
1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
na krem:
380 g orzechów włoskich
200 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
400 g powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
pralinki czekoladowe
1 szklanka herbaty wystudzonej
2 kieliszki rumu
Żywiecki orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.
2.Masa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.
3.Wykończenie:
Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.
Komentarze