Biała mąka+biały cukier=biała śmierć. Ten, kto dba o zdrowie unika potraw z tymi składnikami, a więc odmawia sobie słodkich przyjemności. Teraz nie musi, ponieważ proponuję coś słodkiego i zdrowego!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
300 g mąki żytniej razowej
1/4 szkl. miodu bądź syropu z agawy
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
cukier waniliowy
1 banan
0,5 szkl. jagód świeżych bądź takich w syropie
1 łyżka kakao bądź karobu
1 jajko
Żytnie muffinki jagodowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać 'byle jak' - o to właśnie chodzi w muffinkach by nie były dobrze wymieszane. Następnie dodać rozgniecionego banana i jagody. U mnie po dodaniu soku z jagód ciasto nabrało koloru sino-burego, słowem brzydkiego. Żeby je uratować dodałam łyżkę karobu (zdrowsza roślinna wersja kakao) Ciasto wlać do foremek muffinkowych, piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze