Zygzaki drożdżowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

pieczone na życzenie moich małych siostrzeńców...

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1/3 kostki drożdży
    - 4 szklanki mąki
    - szklanka ciepłego mleka
    - 2 jajka (jedno białko zostawić do posmarowania)
    - 100 g roztopionego masła/margaryny
    - 100 g cukru
    - szczypta soli
    - skórka otarta z cytryny

    + ugotowany BUDYŃ ŚMIETANKOWY i dwie garści RODZYNEK
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Zygzaki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostawić na 10-15 minut aż zaczną pęcznieć.
  • 2. Mąkę przesiać, wlać do niej rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (tłuszcz dodawać na sam koniec). Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i swobodnie odklei się od ręki. Następnie pozostawić je do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
  • 3. W tym czasie ugotować gęsty budyń śmietankowy (ja często robię go według przepisu na opakowaniu, ale dodaje od siebie dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej). Do ciepłej masy wrzucić rodzynki i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Głęboką blachę z piekarnika wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta drożdżowego rozwałkować i rozłożyć na dnie blachy. Resztę ciasta również rozwałkować, wyłożyć na to ostudzony budyń, zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Plastry poukładać na blaszce (można pozostawić między nimi lekkie przerwy, bo i tak urosną.
  • drożdżowe zygzaki cała blacha 5. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a potem posmarować białkiem jajka i piec około 35-40 minut aż do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować