Zygzaki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć i rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Pozostawić na 10-15 minut aż zaczną pęcznieć.
2.Mąkę przesiać, wlać do niej rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (tłuszcz dodawać na sam koniec). Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie i swobodnie odklei się od ręki. Następnie pozostawić je do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.
3.W tym czasie ugotować gęsty budyń śmietankowy (ja często robię go według przepisu na opakowaniu, ale dodaje od siebie dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej). Do ciepłej masy wrzucić rodzynki i odstawić do ostygnięcia.
4.Głęboką blachę z piekarnika wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta drożdżowego rozwałkować i rozłożyć na dnie blachy. Resztę ciasta również rozwałkować, wyłożyć na to ostudzony budyń, zwinąć w roladę i pokroić na plastry. Plastry poukładać na blaszce (można pozostawić między nimi lekkie przerwy, bo i tak urosną.
5.Gotowe ciasto pozostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia, a potem posmarować białkiem jajka i piec około 35-40 minut aż do zrumienienia.
Komentarze