Żurkowa tarta z kiełbasą, jajkiem i papryką

0 (0 ocen)

idealnie nadaje się na przystawkę

Składniki:

  • Składniki tarta :

    1,5 szklanki mąki,
    120g ziemnego masła,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka soli,
    50ml wody.
    Składniki nadzienie :

    żurek zakwas ok 250-300ml,
    2 jajka,
    2 białe kiełbasy parzone,
    1/2 czerwonej papryki,
    tymianek,
    sól,
    pieprz,
    2 ugotowane na twardo jajka,
    1 jajko L,
    150 ml śmietany 18 %.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Żurkowa tarta z kiełbasą, jajkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tarty :

    Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
  • 2. Przygotowanie :

    Do miski wlej żurek. Dodaj śmietanę i surowe jajko. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Energicznie wymieszaj.

    Na podpieczony spód tart wlej żurek. Ułóż pokrojoną kiełbasę oraz jajka. Całość posyp drobno pokrojoną papryką.

    Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować