Żurkowa tarta z kiełbasą, jajkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tarty :
Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj żółtko, sól i wodę. Szybko wyrób ciasto. Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
2.Przygotowanie :
Do miski wlej żurek. Dodaj śmietanę i surowe jajko. Wsyp sól, pieprz i tymianek. Energicznie wymieszaj.
Na podpieczony spód tart wlej żurek. Ułóż pokrojoną kiełbasę oraz jajka. Całość posyp drobno pokrojoną papryką.
Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Komentarze