Żurek świąteczny

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wielkanocne dania

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • żeberka wędzone ok 400 g
    łopatka ok 400 g
    biała kiełbasa 600 g
    szynka i inne wędliny
    marchewka
    cebula
    zakwas domowy żytni
    400 ml śmietany 22%
    jajka
    ser biały (twaróg)
    chrzan
    majeranek
    natka pietruszki


Żurek świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej.
    Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę.
    Wszystkie mięsa i wędliny kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku, dodajemy zakwasu tyle by żurek dostał kwaskowego posmaku. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Podprawiamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością żurku .Chrzan dodajemy dopiero na koniec
    Jajka i ser podajemy pokrojone osobno ( każdy wrzuca sobie ile chce)

Komentarze

Podobne przepisy