Żurek prosty i szybki

4.5 (165 ocen)

Szybki żurek. Najchętniej gotuję go na domowym zakwasie, ale jeżeli zapomnę go wcześniej nastawić, zazwyczaj mam w szafce dyżurny żurek ze sklepu. Jeżeli mam resztkę kiełbasy używam kiełbasy, jeżeli mam akurat boczek - dodaję boczek. Grzyby są doskonałym dodatkiem

Składniki:

  • 1 cebula
    garść suszonych grzybów
    350 g ziemniaków
    50 g kiełbasy (lub boczku)
    2-3 ząbki czosnku
    majeranek wg uznania
    1 l bulionu
    zakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Żurek prosty i szybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).
  • 2. Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować - najszybciej zrobimy to w szybkowarze.
  • 3. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć.
  • 4. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  • 5. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. . Smacznego!

Porady

Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno - mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Grzyby Majeranek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować