Żurek na domowym zakwasie

4.5 (180 ocen)

Żur na domowym zakwasie smakuje wyjątkowo, inaczej niż z zakwasu z butelki ze sklepowej pułki. polecam, zwłaszcza zimową porą oraz to już obowiązkowo w okresie Wielkanocnym!

Składniki:

  • Zakwas:
    • 3-4 łyżki mąki żytniej,
    • 2 szklanki letniej wody,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 4 ziela angielskie,
    • 3 liście laurowe,
    • piętka lub skórka z żytniego chleba na zakwasie
    Żurek na zakwasie:
    • 2 białe kiełbaski,
    • 4 jajka do podania,
    • 1 mała cebula,
    • ok 1,5 litry wody,
    • 1 średniej wielkości marchew,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziele angielskie,
    • sól, pieprz do smaku,
    • majeranek do smaku,
    • łyżka startego chrzanu,
    • 2 ząbki czosnku,
    • śmietana do zabielenia (około 1-2 łyżki),
    • bułki lub najlepiej miseczki chlebowe do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. zakwas:
    Do słoika wlewamy wodę. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy całość by nie było gródek.
    Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz chleb. Całość delikatnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 3 dni. Zakwas mieszamy każdego kolejnego dnia (drewnianą łyżką).
  • gotowanie 2. Wodę zagotowujemy. Dodajemy do niej kiełbaski, obraną cebulę oraz marchew.
    Następnie dodajemy czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy całość, tak by cebula i marchew zmiękła. Miękką marchew wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy ponownie do wywaru. Cebulę wyjmujemy.
    Kiełbasę kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
    Z zakwasu wyjmujemy przyprawy oraz skórkę. Resztę mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec żurek zabielamy i dodajemy chrzan.
    Gotowy rozlewamy na talerze lub do chlebowych miseczek. Podajemy z jajkiem.

Porady

Według uznania możemy go mocniej lub mniej przyprawić, dodać więcej lub mniej kiełbasy. Polecam dodatek również wędzonej, wiejskiej kiełbasy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować