Żurek na wędzonce

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g wędzonych żeberek
    1 pieruszka
    1 mały seler
    2 marchewki
    4 średniej wielkości ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    330 ml żuru
    1,2 l bulionu warzywnego
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 łyżka majeranku
    4 jajka ugotowane na twardo
    100 ml kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować