Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym puree

4.5 (189 ocen)

  • Średni

przepis z kuchni bieszczadzkiej

  • Średni

Składniki:

  • - kiełbasa biała: 200 gramów
    - wędzone kości: 300 gramów
    - suszone grzyby: 10 gramów
    - marchew: 100 gramów
    - seler korzeniowy: 100 gramów
    - por: 100 gramów
    - pietruszka: 100 gramów
    - śmietana: 80 mililitrów
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - zakwas żytni: 500 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - majeranek, ziele angielskie do smaku: 1 szczypta
    - puree z ziemniaków: 200 gramów
    - boczek: 60 gramów
    - jajko na twardo: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby mocz przez kilka godzin w szklance zimnej wody.
  • 2. Włoszczyznę umyj obierz i pokrój w kostkę.
  • 3. Białą kiełbasę włóż do wrzątku na mniej więcej 20 minut, następnie wyjmij ją, a do wody włóż pokrojoną włoszczyznę, wędzone kości, przyprawy i gotuj około godziny.
  • 4. Gotowy wywar odcedź, wlej do zakwasu i dodaj grzyby, wraz z woda w której się moczyły. Zagotuj, dodaj śmietanę, wymieszaj.
  • 5. Żurek dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem, dodaj pokrojone w plastry białą kiełbasę i jaja.
  • 6. Podawaj z ziemniaczanym puree z dodatkiem przesmażonego boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować