Żurek z leśnymi grzybami

4.48 (178 ocen)

Żurek z leśnymi grzybami

Składniki:

  • 50 dag grzyby leśne
    30 dag kiełbasa biała
    10 dag szynka wiejska wędzona
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    250 ml zakwas żurku
    200 ml śmietana 18%
    2 łyżki natka pietruszki
    1,5 l bulion drobiowy
    2 liść laurowy
    5 ziaren ziele angielskie
    sól
    pieprz
    majeranek
    masło
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki.
    Czosnek, cebulę i szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas.
    Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z żurkiem. Doprowadzić do zagotowania, ale ze śmietaną już nie gotować. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować