Żurek z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Żurek ma swój specyficzny smak który niczym nie zastąpisz :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki żuru
    500 gram mielonego mięska ( miałam wieprzowe)
    jajko
    bułka tarta 100 gram
    4 łyżki chrzanu ze słoiczka
    2 marchewki
    chili szczypta papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
    6 ugotowane na twardo jajka
    kefir 150 gram
    3 łyżki oleju
    3 łyżki majeranku
    Sól czosnkowa do smaku
    Pieprz czarny mielony do smaku
    ziele angielskie 4 szt
    liść laurowy 4 szt

Żurek z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek z klopsikami 1. Do garnka wlej 3 litry wody dodaj startą marchew 2 sztuki ,ziele angielskie liść laurowy i pulpeciki ( do zmielonego mięsa dodaj jajko pieprz sól paprykę czerwoną mieloną ostrą szczyptę chili i bułkę tartą namoczoną ,formuj klopsiki i smaż je na oleju potem dodaj du zupy) . Gotuj 30 minut i dodaj żur i chrzan .Gotuj jeszcze 25minut i dodaj majeranek sól pieprz chwilkę pogotuj i zabiel kefirem . Podawaj w chlebkach do żurku i dodaj jajka ugotowane pokrojone w plasterki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy