Żurek z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z chlebka odciąć górę i wydrążyć tak, by chlebek stał się miseczką. Tak przygotowany chlebek wstawić do piekarnika na funkcję grill, piec ok. 10 min, aż się przyrumieni. Wcześniej można posmarować wnętrze tych chlebków rotrzepanym białkiem by zrobić mocniejszą powłokę.
2.W tym czasie boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrany czosnek, boczek, kiełbasę, wędzonkę i cebulę zalać 3 szklankami wrzątku, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz goździk. Gotować ok. 15 minut. Usunąć przyprawy i wlać żur z butelki lub przygotowany żurek z torebki (zawartość torebki wymieszać w pół szklanki zimnej wody!), przyprawić solą oraz pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 minut.
3.Międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Żurek podawać z jajkiem, paskami boczku, szynki i kiełbaską. Żurek można też podawać z pokrojonymi ugotowanymi ziemniakami lub z pieczywem (wersja bez ziemniaków). Smacznego! :)
Komentarze