żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty

4.99 (161 ocen)

robię nie tylko na Wielkanoc i bez obaw daję dzieciom

Składniki:

  • na wywar potrzeba kości schabowe lub żeberka tak około 0,5 kg,
    włoszczyznę: liść pora selera i 3-4 liście pietruszki związane bawełnianą nitką,
    2 marchewki,2 ząbki czosnku
    liść laurowy,sól,1 łyżka majeranek
    1 ziarnko ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu,
    1 mała opalona cebulka nad ogniem,
    biała kiełbasa-2-3 pętka,
    4-5 jaj ugotowanych na twardo,
    1 szkl. śmietany 30%,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 szkl. kwasu z kapusty.
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na kościach schabowych lub żeberkach gotujemy wywar jak rosół z warzywami, czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem, zielem ang.cebulką i solą. jak już sie to wszystko ugotuje usuwamy kości bądź żedberka i wlewamy szklankę kwasu z kapusty oraz pokrojoną białą kiełbasą. gotujemy jeszcze około 5-10min. następnie zaprawiamy pieprzem mielonym i majerankiem do smaku i śmietaną wymieszaną z mąką. gotujemy 1-2 min. możemy jaja dodać do garnka lub też każdemu w talerz.
  • 2. zacznijmy od tego że jest bardzo zdrowy, tradycyjny, na prawdziwych produktach a nie jakiś z torebki. smak nieoceniony :) przekazywany z pokolenia na pokolenie: robi go moja mama, robiła babcia i jej mama. kultowy polski barszcz, zdrowy i bezpieczny nawet dla dzieci. gorąco polecam .

Porady

białą kiełbasę można ugotować osobno ale szkoda tego smaku tracić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować