robię nie tylko na Wielkanoc i bez obaw daję dzieciom
Składniki:
na wywar potrzeba kości schabowe lub żeberka tak około 0,5 kg,
włoszczyznę: liść pora selera i 3-4 liście pietruszki związane bawełnianą nitką,
2 marchewki,2 ząbki czosnku
liść laurowy,sól,1 łyżka majeranek
1 ziarnko ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu,
1 mała opalona cebulka nad ogniem,
biała kiełbasa-2-3 pętka,
4-5 jaj ugotowanych na twardo,
1 szkl. śmietany 30%,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szkl. kwasu z kapusty.
Żurek z białą kiełbasą na zakwasie z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na kościach schabowych lub żeberkach gotujemy wywar jak rosół z warzywami, czosnkiem, liściem laurowym, pieprzem, zielem ang.cebulką i solą. jak już sie to wszystko ugotuje usuwamy kości bądź żedberka i wlewamy szklankę kwasu z kapusty oraz pokrojoną białą kiełbasą. gotujemy jeszcze około 5-10min. następnie zaprawiamy pieprzem mielonym i majerankiem do smaku i śmietaną wymieszaną z mąką. gotujemy 1-2 min. możemy jaja dodać do garnka lub też każdemu w talerz.
2.zacznijmy od tego że jest bardzo zdrowy, tradycyjny, na prawdziwych produktach a nie jakiś z torebki. smak nieoceniony :) przekazywany z pokolenia na pokolenie: robi go moja mama, robiła babcia i jej mama. kultowy polski barszcz, zdrowy i bezpieczny nawet dla dzieci. gorąco polecam .
Porady
białą kiełbasę można ugotować osobno ale szkoda tego smaku tracić.
Komentarze