Żurek w chlebie własnego wypieku

0 (0 ocen)

  • 7 godz. 30 min

Wielkanocny żurek obowiązkowo musi być u mnie w domu. To nasza rodzinna tradycja :-)

  • 7 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki żurek:


    1 litr wywaru z rosołu

    2 litry wody

    ½ litra śmietany kremówki

    1 szklanka zakwasu na żurek własnej produkcji

    2 białe kiełbasy

    ½ kg boczku wędzonego

    Przyprawa do żurku

    1 ząbek czosnku

    5 jajek


    Składniki chleb:

    70 dkg Mąki pszennej

    30 dkg mąki żytniej

    1 łyżka soli

    2 dkg drożdży

    2 łyżki zakwasu

    1 szklanka mąki pszennej chlebowej

    1 szklanka wody
    przyprawa do chleba staropolskiego

    Rzeżucha zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Żurek w chlebie własnego wypieku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb zarobiony 1. Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie z jajkiem ugotowanym.
  • chleb upieczony 2. Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę do chleba staropolskiego kamis. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15minut temp 180 stopni żeby się podsuszył, i nie przeciekał żurek. Przed padaniem wlewam żurek podaję z rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować