tradycyjna zupa wielkanocna, równie często spożywana w ciągu roku.Bogata i treściwa, z boczkiem, ziemniakami, jajkiem, kiełbaską - pychota
Składniki:
3 l. wywaru mięsnego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1/2 l żuru w butelce
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
150 g boczku wędzonego
2 laski kiełbasy podwawelskiej
garść suszonych borowików
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
2-3 łyżki śmietany 18-proc.
1 łyżka chrzanu tartego
sól, pieprz
majeranek
5-6 jajek na twardo
Kilka chlebków- w zależności od domowników
Żurek w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone w kostkę warzywa, grzyby i zmiażdżony czosnek, liście laurowe, pieprz . Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Gotujemy. Wlać Żur i majeranek .Dodać śmietanę i chrzan. Gotować 10 min na małym ogniu .Doprawiamy solą, pieprzem . Ziemniaki ugotować osobno- pokrojone w dużą kostkę- dodać do żuru.. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki i zalewamy na talerzu zupą. Posypać rzeżuchą.
Komentarze