ŻUREK W CHLEBKU

0 (0 ocen)

tradycyjna zupa wielkanocna, równie często spożywana w ciągu roku.Bogata i treściwa, z boczkiem, ziemniakami, jajkiem, kiełbaską - pychota

Składniki:

  • 3 l. wywaru mięsnego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1/2 l żuru w butelce
    5 ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    150 g boczku wędzonego
    2 laski kiełbasy podwawelskiej
    garść suszonych borowików
    2 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    2-3 łyżki śmietany 18-proc.
    1 łyżka chrzanu tartego
    sól, pieprz
    majeranek
    5-6 jajek na twardo
    Kilka chlebków- w zależności od domowników

Żurek w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone w kostkę warzywa, grzyby i zmiażdżony czosnek, liście laurowe, pieprz . Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Gotujemy. Wlać Żur i majeranek .Dodać śmietanę i chrzan. Gotować 10 min na małym ogniu .Doprawiamy solą, pieprzem . Ziemniaki ugotować osobno- pokrojone w dużą kostkę- dodać do żuru.. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki i zalewamy na talerzu zupą. Posypać rzeżuchą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy