Żurawinowe jabłuszka

0 (0 ocen)

miałam w lodówce otwarty słoiczek żurawiny i aby się nie zepsuł dodałam ją do jabłek i zrobiłam konfiturę do ciasta

Składniki:

  • 450 g jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
    4 łyżki konfitury z żurawiny
    6 łyżek cukru
    100 ml wody

Żurawinowe jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Na patelnię przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut.
    Następnie dodać cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Po upływie tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut.
  • 2. Gotową konfiturą napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić zakrętkami.
    Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej przechowywać.
    Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.

Komentarze

Podobne przepisy