4 plastry schabu o grubości 1 cm
1 mała cykoria
1 malutka włoska kapusta
mrożony liść pora lub natka pietruszki
30 dag sera żółtego(mogą być różne rodzaje - mieszanka serowa)
garstka żurawiny
1 łyżka oliwy do smażenia
przyprawa do schabu lub pieczeni
sól
2 łyżeczki soku z cytryny
Żurawinowa zapiekanka z kapusty włoskiej i schabu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włoską i cykorię należy posiekać i ugotować na parze.
2.Plastry schabu należy pokroić w paski przyprawić i dodać soku z cytryny.
3.Następnie tak przygotowane mięsko z dodatkiem żurawiny podsmażamy na oliwie około 5 minut , następnie przykrywamy i dusimy przez jeszcze 5 minut.
4.Do naczynia żaroodpornego wkładamy kapustę z cykorią ugotowaną uprzednio na parze. Na kapustkę kładziemy część sera żółtego i posypujemy porem lub pietruszką. Teraz pora na schab, który doskonale przeszedł żurawiną. I na koniec oczywiście ser żółty.Należy tak przygotowaną zapiekankę zapiekać w piekarniku około 20 min.
Komentarze