Żurawinove love - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie żurawinowego nadzienia:
100 ml wody, żurawinę (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać) i pól szklanki cukru umieścić na patelni lub w garnku (ja użyłam patelnię teflonową kształtem przypominającą wok i był to dobry wybór ponieważ udało się uniknąć przywierania), doprowadzić całość do wrzenia i kontynuować wysmażanie. Początkowo całość będzie wydawała się dość rzadka, jednak gdy osiągniemy odpowiednią temperaturę i skórki owoców zaczną pękać wydobywając swoją zawartość, a woda parować, nadzienie będzie stopniowo gęstnieć. Wtedy należy dodać resztę wody, a także cukier (jeżeli uznamy, że nadzienie jest wystarczające słodkie nie musimy dodawać reszty cukru). Wysmażać jeszcze przez kilka minut, do uzyskania konsystencji dżemu. Po zdjęciu z ognia całość należy przetrzeć przez sitko, aby nadzienie nie zawierało skórek. Nadzienie możemy doprawić cynamonem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy użyciu silikonowego pędzla foremkę do czekoladek (również silikonową) powlekamy dokładnie warstwą czekolady i wstawiamy na ok. 5 min do zamrażarki lub na nieco dłuższy okres czasu do lodówki. Ten proceder powtarzamy jeszcze dwukrotnie, lub jednokrotnie gdy chcemy uzyskać cieńszą warstwę czekolady. Tak przygotowane pralinki napełniamy żurawinowym nadzieniem. Warto posłużyć się szprycą cukierniczą z tylką o małej średnicy, wówczas pójdzie to sprawnie, szybko i dodatkowo będziemy w stanie wykryć ewentualne skórki, które przypadkowo dostały się do nadzienia. Pralinki wypełniamy nadzieniem do ok. 4/5 objętości. Gdy wszystkie pralinki będą już pysznie nadziane pokrywamy je warstwą czekolady i pozostawimy do stężenia w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Porady
Przygotowując nadzienie zamiast wody możemy użyć sok (np. pomarańczowy lub jabłkowy), cydr, a może nawet wino… Jeżeli wodę zastąpimy innym płynem wówczas możemy zredukować ilość dodawanego cukru.
Komentarze