Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

4.5 (148 ocen)

Zasmakowała całej moje rodzinie.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
    1 szklanka czerwonej fasoli (ewentualnie puszka konserwowej)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 gałązka selera naciowego
    1 duża marchewka
    1 duży ziemniak
    1 puszka pomidorów
    1 gałązka tymianku
    sól
    pieprz mielony oliwa z oliwek
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę (jeśli nie używamy tej z puszki) na noc namaczamy. Odcedzamy. Gotujemy do miękkości.

    W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Przesmażamy na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę oraz seler. Dusimy kilka minut.
    Następnie dodajemy pomidory z puszki, listki tymianku i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy. Dodajemy posiekaną kapustę. Wszystko zalewamy 1.5 l wody.
    Garnek przykrywamy pokrywką, zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.
    Na końcu dodajemy fasolę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę nakładamy do miseczek, każdą porcję polewamy dodatkowo oliwą. Podajemy z tostami.

Porady

Uwaga: ja do zupy dodałam również zwykłej białej kapusty. Gotowałam większą porcję i włoskiej miałam za mało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować