Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę (jeśli nie używamy tej z puszki) na noc namaczamy. Odcedzamy. Gotujemy do miękkości.
W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Przesmażamy na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę oraz seler. Dusimy kilka minut.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, listki tymianku i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy. Dodajemy posiekaną kapustę. Wszystko zalewamy 1.5 l wody.
Garnek przykrywamy pokrywką, zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.
Na końcu dodajemy fasolę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę nakładamy do miseczek, każdą porcję polewamy dodatkowo oliwą. Podajemy z tostami.
Porady
Uwaga: ja do zupy dodałam również zwykłej białej kapusty. Gotowałam większą porcję i włoskiej miałam za mało.
Komentarze