Zupka szpinakowa na gęsto

5 (190 ocen)

Pyszna, pożywna i bogata w witaminki zupka dla każdego małego i większego siłacza :)

Składniki:

  • - 450g szpinaku mrożonego
    - szklanka ryżu ( ok. 200g)
    - 2 łyżki oleju
    - 2 małe cebule
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 1 bardzo duża marchew lub dwie średnie
    - 1 biała część pora
    - 1 łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    - serek śmietankowy - topiony - 1 opakowanie ( 80g)
    - 2 - 2,5 l. wody
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka szpinakowa na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy. Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w półplasterki a seler w kosteczkę natomiast jego liście siekamy.W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący wrzucamy posiekaną cebulę i ją szklimy. Kiedy będzie już przezroczysta , wrzucamy ryż i zalewamy wszystko wodą. Zakrywamy pokrywką i gotujemy ok 5 min, aż ryż wchłonie trochę wody i napęcznieje. Kiedy będzie widać już pęczniejący ryż dorzucamy pozostałe warzywka i szpinak. Można dodać trochę wody, jeśli w trakcie gotowania zupa wydaje Wam się za gęsta. Gotujemy z 15 min . Kiedy ryż będzie miękki , wrzucamy serek i mieszamy do roztopienia i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować