Pyszna, pożywna i bogata w witaminki zupka dla każdego małego i większego siłacza :)
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego
- szklanka ryżu ( ok. 200g)
- 2 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 bardzo duża marchew lub dwie średnie
- 1 biała część pora
- 1 łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- serek śmietankowy - topiony - 1 opakowanie ( 80g)
- 2 - 2,5 l. wody
Zupka szpinakowa na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy. Marchew obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w półplasterki a seler w kosteczkę natomiast jego liście siekamy.W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący wrzucamy posiekaną cebulę i ją szklimy. Kiedy będzie już przezroczysta , wrzucamy ryż i zalewamy wszystko wodą. Zakrywamy pokrywką i gotujemy ok 5 min, aż ryż wchłonie trochę wody i napęcznieje. Kiedy będzie widać już pęczniejący ryż dorzucamy pozostałe warzywka i szpinak. Można dodać trochę wody, jeśli w trakcie gotowania zupa wydaje Wam się za gęsta. Gotujemy z 15 min . Kiedy ryż będzie miękki , wrzucamy serek i mieszamy do roztopienia i doprawiamy do smaku.
Komentarze