Pomimo tego, że im dziecko starsze tym więcej można kombinować z posiłkiem od czasu do czasu daję mojej prawie 10-miesięcznej Córeczce coś dla młodszej wiekowo grupy. Proste smaki też są pyszne :) otrzymamy 2 porcje zupki.
25 min
Składniki:
2 spore ziemniaki
2 średnie marchewki
1/2 średniej pietruszki
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Zupka jarzynowa - dla niemowląt po 4 m-cu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew i pietruszkę dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Natkę pietruszki, jeśli mamy świeżą, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, odsączamy na ręczniku papierowym (ja używam mrożonej z własnego ogródka). W rondelku zagotowujemy trochę wody, na wrzątek wrzucamy marchewkę i pietruszkę, po 5 minutach dorzucamy kawałki ziemniaków (wody powinno być tyle, żeby tylko warzywa były przykryte). Gotujemy kilka minut do miękkości, dolewamy łyżkę oliwy, zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i dodajemy natkę pietruszki, miksujemy na konsystencję odpowiednią dla naszego dziecka.
Komentarze