Nie ma nic lepszego w chłodne jesienno-zimowe dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.Pyszna!
55 min
Składniki:
60 dag ziemniaków
2 skrzydełka z kurczaka
100 g kiełbasy cienkiej podsuszanej
1 duży por
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki masła
100 g serka topionego śmietankowego
jarzynka lub sól do smaku
kolorowy pieprz w ziarnach do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki do posypania
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą.
2.
Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!
dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony, mieszać aż się rozpuści.
3.Doprawić zupę utartym w moździerzu pieprzem kolorowym oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Komentarze