Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną

4.5 (156 ocen)

  • 55 min

Nie ma nic lepszego w chłodne jesienno-zimowe dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.Pyszna!

  • 55 min

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
    2 skrzydełka z kurczaka
    100 g kiełbasy cienkiej podsuszanej
    1 duży por
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego śmietankowego
    jarzynka lub sól do smaku
    kolorowy pieprz w ziarnach do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka opłukać pod zimną bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą.
  • 2.
    Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!
    dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony, mieszać aż się rozpuści.
  • 3. Doprawić zupę utartym w moździerzu pieprzem kolorowym oraz gałką muszkatołową. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować