Zupa ziemniaczana po Słowacku

0 (0 ocen)

Zupa ziemniaczana na wywarze z warzyw i mięsa z dodatkiem fasoli perłowej, słoniny, papryki konserwowej....

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
    4-5 ziemniaków
    2 łyżki fasoli perłowej
    8 dag słoniny
    cebula
    1-2 łyżki mąki
    1-2 strąki papryki konserwowej
    łyżka koncentratu pomidorowego
    2/3 szklanki śmietany
    sól
    pieprz
    czosnek
    majeranek
    bazylia
    przyprawa do zup

Zupa ziemniaczana po słowacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać częścią wywaru, ugotować. Fasolę opłukać, zalać pozostałym zimnym wywarem, zagotować, odstawić na 2 godziny; potem ugotować. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebulę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, fasolą, zmieloną papryką, koncentratem pomidorowym i śmietaną, chwile pogotować, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy